Forskel på os og folkeskolen

I Danmark findes der flere måder at gå i skole på – for det skal du jo:

Du kan

1) gå i folkeskolen, som de fleste (80,0 %) børn og unge gør,

2) gå i en fri grundskole – som Rønde Privatskole, hvilket ca. 16,7 % gør,

3) gå på efterskole eller i et særligt tilbud, som omkring 3,0 % gør eller

4) undervises hjemme, som det sker for ganske få.

På Rønde Privatskole, som er en fri grundskole, gælder noget, der hedder “Friskoleloven”. Der står, at undervisningen skal ”stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen”. Der står også, at vi må give en undervisning, der stemmer med skolens egen overbevisning.

Vi må altså lave en skole og hverdag for dig, som vi tror på og som følger vores overbevisning om den gode måde at holde skole på. Vi behøver ikke gøre, som de gør i folkeskolen med besparelser og skolereformer. Vi træffer vores egne beslutninger. Men vi skal selvfølgelig stadig forholde os til resten af verden. ”Nutidens børn og unge i et fremtidigt samfund” er grundlaget for alle gode skoler, også for Rønde Privatskole.

Vi får tilskud fra staten, som dækker ca. 75 % af din skolegang. Resten skal dine forældre betale.

Udover at vi selv bestemmer over vores skole, bestemmer vi også hvem der må gå – og ikke må gå på skolen. Det er et ret stort ansvar, sådan at kunne ”smide elever ud” eller at sige ”pænt nej tak” til elever, der gerne vil gå her. Vi må det dog kun, hvis vi mener, at eleven ikke er med til at opfylde og overholde skolens idealer og overbevisning.

Vi ser os selv som et meget stærkt alternativ til folkeskolen og som forældrenes ret til et skoletilbud, der passer til deres overbevisning. Vi samarbejder selvfølgelig med alle de andre skoler i kommunen og vi samarbejder også med kommunen. Stærke skoletilbud, både kommunale skoler og ”frie grundskoler”, må være meningen med at holde god skole i hele Danmark.